W Beskidach najlepiej smakują miejscowe specjały !

W tym roku zdarzyło się tak, że dwa ostatnie tygodnie sierpnia spędzam w Beskidach. Dlatego też podczas pierwszego wieczoru na urlopie postanowiłem skosztować tutejszych specjałów. W moje ręce wpadły dwa stosunkowo nowe piwa z Browaru Zamkowego w Cieszynie – Cieszyńskie Sezonowe i Cieszyński Stout.

Browar Zamkowy w Cieszynie - fot. znalewaka.pl
Browar Zamkowy w Cieszynie – fot. znalewaka.pl

Fakt, że może przesadziłem z tymi tutejszymi specjałami, ponieważ piwa są z Cieszyna, a ja stacjonuje w okolicach Żywca, ale Beskidy to Beskidy. Piwka zakupiłem z normalnym reguralnym markecie, w którym poza Stoutem i Sezonowym można zakupić pełną gamę produktów z Browaru Zamkowego. Pisze o tym dlatego, że w Sosnowcu, gdzie mieszkam taki wybór piw byłby nie lada luksusem. Piwa z Cieszyna bardzo fajnie prezentują się na półce, etykiety mają identyczne wzory, różnią sie jedynie kolorem. Najważniejsze informacje o piwie mamy na froncie, tak więc od razu wiemy co bierzemy do koszyka. Sprawdźmy więc jak prezentują się nowe pozycje w ofercie cieszyńskiego browaru.

Browar Zamkowy w Cieszynie - fot. znalewaka.pl
Browar Zamkowy w Cieszynie – fot. znalewaka.pl

Zacznę nietypowo, bo od Stouta. Upały na początku tego tygodnia trochę odpuściły, dlatego też nie ma potrzeby chłodzenia się już orzeźwiającymi witami, można z przyjemnością przejść do piwa trochę większego kalibru. Cieszyńskie Stout ma 6,2 % alkoholu, przy ekstrakcie rzędu 14 Blg. Etykieta, jak to wcześniej podkreślałem bardzo fajna, w kolorze bordowym. Piwo po przelaniu prezentuje się wspaniale. Ciemne, nieprzejrzyste o bardzo gęstej, kremowej pianie, która do samego końca zachowuje się na powierzchni. W zapachu mocno wyczuwalne kakao i czekolada, choć gdzieś tam przebija się lekka słodycz- pewnie zasługa dodanej do piwa wanilii.

Browar Zamkowy w Cieszynie - fot. znalewaka.pl
Browar Zamkowy w Cieszynie – fot. znalewaka.pl

W smaku również najmocniej wychodzi gorzka czekolada. Po chwili jest trochę kawowo, z lekką delikatną nutką pikantności na końcu. Tutaj swoją robotę robią papryczki chili dodane w procesie warzenia. Być może jest minimalnie wodniste, choć to pewnie sprawa subiektywna, jednak pije się je wyśmienicie. Być nie może na upały nie jest to dobre piwo, jednak już w przypadku, sierpniowych, nie tak gorących wieczorów wydaje się pozycją idealną.

Browar Zamkowy w Cieszynie - fot. znalewaka.pl
Browar Zamkowy w Cieszynie – fot. znalewaka.pl

Druga pozycja wieczoru to Sezonowe Cieszyńskie. Piwo to interesuje mnie szczególnie, gdyż mimo iż nie na etykiecie nie ma wprost napisane jaki to styl, wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że jest to Saison. Nie byłby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że mniej więcej w tym samym czasie gdy Browar Cieszyński wypuszczał je na rynek, Grupa Żywiec zapowiedziała nowość w swojej ofercie – właśnie piwo w stylu Saison. Niewykluczone, że piwo z Cieszyna i piwo z Żywca będą miały ze sobą coś wspólnego, jednak okaże się to dopiero gdy na rynku pojawi się nowy Żywiec. Póki co skupmy się na sezonowej pozycji z Cieszyna.

Browar Zamkowy w Cieszynie - fot. znalewaka.pl
Browar Zamkowy w Cieszynie – fot. znalewaka.pl

Piwo to ma 5,9% alkoholu, 13,6 Blg ekstraktu. Etykieta oczywiście w „firmowym” wzorze, tym razem w kolorze żółtym, wręcz słonecznym. Po przelaniu do szkła piwo wygląda całkiem przyjemnie, jest dość mętne, nieprzejrzyste w kolorze bursztynowym. Piana jest dość gruba i niestety szybko znika. Jednak nadal zapowiadało sie ciekawie. W zapachu czuć cytrusy, słodowość charakterystyczną dla pszenic, ale i dość delikatną ziołowość. W smaku również dominują cytrusy, być może trochę czerwonych owoców, pojawia się ziołowa, przyprawowa przyjemna goryczka. Mimo, iż miałem okazję pić kilka razy lepsze Saisony, to i tak wydaje mi się, że Sezonowe Cieszyńskie jest konkretnym, orzeźwiającym piwem, choć mogłoby być bardziej aromatyczne. Teraz pozostaje czekać na Saisona z Żywca – ciekawe czy będzie to to samo piwo, czy jednak znajdziemy kilka różnić. O tym, jak zapowiada Grupa Żywiec, przekonamy się na początku września.