Jedyny polski styl piwa? Piwo z Grodziska powraca, a wraz z nim Bernardyńskie

Produkowane prawdopodobnie od średniowiecza piwo, ponownie pojawiło się w sklepach, a w zasadzie w jednej sieci. Jak smakuje Piwo z Grodziska, a jak Bernardyńskie?

Piwo z Grodziska - fot. znalewaka.pl
Piwo z Grodziska – fot. znalewaka.pl

Reklamy, gazetki i poczta pantoflowa spowodowały, że Piwo z Grodziska z Żabki i Fresh Marketów zniknęło w tempie ekspresowym – na razie tylko tam jest dostępne. Obecnie już większych problemów nie ma, a przynajmniej my widzieliśmy w sosnowieckim Freshu.

Piwo grodziskie to jedno z najstarszych piw w Europie. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Grodzisk Wielkopolski, gdzie się narodziło. Produkcja była prowadzona do 1993 roku, a ostatnio było produkowane głównie przez fascynatów, na rynku były także dostępne różne wariacje na temat. W sieci sklepów Żabka dostępne jest Piwo z Grodziska, Bernardyńskie oraz Naturalne o smaku czarnego bzu i czerwonej porzeczki.

Jak smakuje Piwo z Grodziska i Bernardyński według czterech gości o naprawdę różnych smakach?

Piwo z Grodziska - fot. znalewaka.pl
Piwo z Grodziska – fot. znalewaka.pl

Piwo Bernardyńskie

Przemek: Ładnie pokazują kąt, w jaki trzeba lać piwo, no i napisali „traktuje je delikatnie”. Pachnie jak nie pszenica. Piana bardzo ładna, piwo lekko mętne, ale kolor trochę „sikawy”.

Heniek: Wygląda trochę jak lemoniada.

Wiktor: Producent chwali się wykorzystaniem miejscowej wody.

Pr: Jest lekki posmak metalu na początku, jest delikatnie wędzone. Fajne piwo, gdyby nie ten posmak metalu.

Paweł: Czuć metal, to fakt. Zero goryczki, jest delikatne, trochę brakuje wyrazu, ale jest dobre.

H: Można się nim zachwycać, ale moim zdaniem poza wędzonką, niewiele czuć. Jest takie zwykłe.

Piwo z Grodziska - fot. znalewaka.pl
Piwo z Grodziska – fot. znalewaka.pl

W: W zestawieniu z Grodziskim 2.0 z Pinty, to nie jest to męczące. Wędzoność jest na tyle delikatna, że nie kojarzy mi się z wędlinami. Nie czuć tego, że ma 6,5% alkoholu. Nie wiecie czy te piwa są robione według tradycyjnych receptur?

P: Tego nie wiem, ale wiem, że np. Grodziskie jest Piwem z Grodziska, bo poprzednia nazwa jest zastrzeżona.

W: Ciekawe, czy wędzoność jest na tym poziomie, na którym dawniej była, czy z racji tego, że ludzie powszechnie pijący piwo nie są gotowi na takie „walnięcie”, to czy zostali uraczeni czymś delikatnym.

H: Ten boczek po kilku łykach zniknął.

Pr: Ma rację, nie czuć już.

Piwo z Grodziska - fot. znalewaka.pl
Piwo z Grodziska – fot. znalewaka.pl

W: Pytanie czy to kwestia delikatności tego aromatu czy wzrostu tolerancji na smak.

H: To jest ciekawe. Nie czuć „boczku”, więc dla mnie to takie delikatne piwo, bez wyrazu. Nie ujęło mnie.

P: W smaku jest delikatne, nie zachwyca, jest delikatny posmak wędzonki, a pewnie niektórzy nawet tego nie zauważą. Nie jest złe.

W: Jestem mile zaskoczony, bo jest fajne, jedyne co mi przeszkadza, to litrarz – 0,4. Fajnie, że wypisano z czego dokładnie zostało zrobione.

Pr: Dla mnie było czuć boczek. Zraził smak metalu na początku.

P: Na początku był metaliczny posmak, ale zniknął.

W: To mogła być kwestia kapsla.

Piwo z Grodziska - fot. znalewaka.pl
Piwo z Grodziska – fot. znalewaka.pl

Po ocenę musicie przeklikać na sam dół. Pora na klasykę. Strach otwierać…

Piwo z Grodziska

Pr: Barwę ma… bardzo delikatną.

W: Wygląda jak zdrowy mocz. Piana jest bardzo drobno pęcherzykowa.

Pr: Jest też delikatny zapach wędzonki, a wygląda jak woda z cytryną.

W: Nie mam pewności, bo nie miałem przyjemności próbowania go w wersji oryginalnej, ale wydaje mi się, że powinno być bardziej klarowne. Wędzoność czuć bardziej niż w Bernardyńskim, ale nadal nie jest tak mocna.

P: Czuć delikatnie wędzonkę i jest bardzo kwaskowe. Mnie nie zachwyca, jest trochę wodniste.

Pr: Lekko kwaskowe i lekko boczkowe.

Piwo z Grodziska - fot. znalewaka.pl
Piwo z Grodziska – fot. znalewaka.pl

W: Jeśli mamy się zagłębiać w zgodność ze stylem, to pewnie tak miało być. Jeśli chodzi o picie ze smakiem to już różnie.

H: Trochę smakuje jak woda gazowana z lekkim posmakiem czegoś. Identycznie jest w wodach smakowych. Jest przewidywalne.

W: Z tego co mi wiadomo, to jedyny polski styl piwa.

Pr: W tym roku w Beer Judge Certification Program zostało umieszczone osobno, nie Gratzer Beer, ale Grodziskie.

P: Po kolejnym łyku nie czuć tego kwasku aż tak bardzo, ale to trochę taka barwiona woda smakowa. Na pewno są osoby, które docenią.

Pr: Moim zdaniem reprezentuje sobą coś oryginalnego, coś nowego. Bernardyńskie jest lagerem z nutką wędzonki, a to jest czymś oryginalnym. Wydaje mi się, że każdy powinien go spróbować, choćby w związku z rysem historycznym.

Piwo z Grodziska - fot. znalewaka.pl
Piwo z Grodziska – fot. znalewaka.pl

H: Te piwa mają charakter, mają swój styl. W jednym czuć mniej wędzonkę, w drugim bardziej. Mnie jako świeżakowi nie bardzo podchodzą, choć na pewno będą osoby, którym będą się podobać

W: Moja ocena będzie wynikał głównie ze względów patriotycznych. Nie mam porównania, bo piłem jedynie a’la grodziskie z Pinty.

Znalewaka.pl ocenia Bernardyńskie:

H: 6
P: 6
Pr: 5
W: 6

Średnia: 5,75

Znalewaka.pl ocenia Piwo z Grodziska

Pr: 6
H: 5
P: 4
W: 6

Średnia: 5,25

 

Warto się pochylić nad tym faktem subiektywności naszej recenzji. Szczególnie Piwo z Grodziska ma rzadko spotykany smak, czymś się wyróżnia, ale nie każdego z nas powaliło, stąd dość zróżnicowana, jak na naszą ekipę, ocena. Dlatego idźcie, kupcie i sami sprawdźcie, bo piwa smakują naprawdę inaczej, a w szczególności z Grodziska.

Piwo z Grodziska - fot. znalewaka.pl
Piwo z Grodziska – fot. znalewaka.pl